Do naczynia przesiewamy mąkę i mieszamy z solą. Drożdże rozkruszamy i rozcieramy w letnim mleku. Oliwki kroimy w plasterki i wraz z ziarnami słonecznika dodajemy do mąki. Następnie wlewamy drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolite elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy podłużny bochenek, układamy na natłuszczonej blaszce, na wierzchu nacinamy ukośną szachownicę i oprószamy mąką. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie chleb wstawiamy na dolną półkę piekarnika nagrzanego do 220 stopni c i pieczemy ok. 30 min. Następnie zmniejszamy temp. Do 180 stopni c i pieczemy dalsze 25 – 30 min.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie