Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Chleb pszenno-żytni

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 12godz. 55min.
Czas przygotowania: 12 godz.
Czas pieczenia: 55 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1833

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

No i w końcu się udało, mój pierwszy chleb na zakwasie

Zdjęcia

No i w końcu się udało, mój pierwszy chleb na zakwasie

Składniki

  • mąka żytnia chlebowa typ 720 360 gram
  • woda 300 gram
  • zakwas 20 gram
  • mąka żytnia 230 gram
  • mąka pszenna 300 gram
  • woda 400 gram
  • sól morska 1 łyżeczka
  • drożdze suszone 1 łyżeczka

Jak zrobić Chleb pszenno-żytni?

Wieczorem składniki zaczynu mieszamy w misce tak by się wszystko się połączyło. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12-16 godzin.
Następnego dnia dodajemy do zaczynu wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie - może być mikserem, tak ok. 5 minut - by składniki się połączyły. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30-60 minut.
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem słonecznikowym (ja użyłam garnka rzymskiego).
Zostawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut. Wierzch można spryskać olejem.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.
Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st C. Pieczemy 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy. Najlepszy z masłem i solą. Niebo w gębie
Komentarze

Do przepisu na: Chleb pszenno-żytni

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne