Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Cepeliny z kapustą

Dodany przez

!rafał !rafał

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania: 2008-01-19

Wyświetlenia: 2182

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Cepeliny z kapustą

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • surowe starte ziemniaki 50 dag
  • ugotowane ziemniaki 25 dag
  • mąka krupczatka 25 dag
  • jajko 1 szt.
  • sól 1 szczypta

nadzienie

  • kiszona kapusta 3 szklanki
  • olej 1 łyżka
  • boczek 10 dag

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki gotowane przepuścić przez maszynkę. Starte na tarce odcisnąć, przełożyć do miski i wymieszać z gotowanymi. Dodać jajko i mąkę. Posolić do smaku i wyrobić na masę. Kapustę przepłukać wrzątkiem. Odcisnąć. Boczek pokrojony zeszklić na oleju. Nabierać łyżką porcje masy rozpłaszczyć i nakładać porcje nadzienia. Formować cepeliny. Wrzucać na wrzącą wodę, lekko osoloną i gotować 12 minut. Polać skwarkami

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Cepeliny z kapustą

kaMisia13#

kaMisia13

2009-10-27 11:58:09

brzmi apetycznie;-)))

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne