Przepis na Całuski cytrynowe

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1474
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

ciasto

  • miękkie masło 23 dag
  • cukier puder 4 łyżki
  • mąka kukurydziana 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka

krem

  • miękkie masło 5 dag
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • starta skórka cytrynowa 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka

Jak zrobić Całuski cytrynowe?

Ciasto:
Masło i cukier puder utrzeć na lekką, puszystą masę. Przesianą mąkę kukurydzianą i pszenną połączyć z masą maślaną. Ciasto nałożyć łyżką do szprycy cukierniczej i wyciskać równej wielkości małe rozetki na posmarowaną tłuszczem blachę, pozostawiając odpowiednie odległości między nimi. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić na blasze do ostygnięcia.

Krem:
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Dodać skórkę i sok z cytryny. Połączyć ciastka parami przekładając kremem.

Podobne przepisy

Babka piaskowa wielkanocna

Ile porcji: 13

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-10-05

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Rolada czekoladowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-31

Dodany przez: Trishelle

Kategoria: Ciasta

Blok z bakaliami

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-01-29

Dodany przez: stasiek

Kategoria: Ciasta

Truskawkowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-15

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Roladka z kremem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55 min.

Data dodania: 2022-10-27

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Orzeszki Ani

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-12-01

Dodany przez: goofy9

Kategoria: Ciasta