Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Buzia klauna

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 1419

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

CIASTO

KREM

DO DEKORACJI

  • świeże owoce, np. karambola na oczy, maliny na nos
  • cząstki brzoskwiń na usta
  • galaretka cytrynowa 1 szt

Jak zrobić Buzia klauna?

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wody i 6 łyżkami cukru na jasną, pienistą masę. Białka ubić z resztą cukru, delikatnie wyłożyć na utarte żółtka. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio na pianę, całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić przygotowanym ciastem. Piec 40-50 minut w temp 170-190stC. Gotowy biszkopt, lekko przestudzić w formie, a następnie delikatnie wyjąć na deskę kuchenną. Jogurt utrzeć z cukrem. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dokładnie wymieszać z jogurtem. Oziębioną śmietanę ubić na sztywno, po łyżce dokładać do tężejącej masy jogurtowej. Krem podzielić na 2 części. Truskawki zmiksować, wymieszać z połową kremu. Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwa krążki. Spód ciasta ponownie ułożyć w tortownicy, grubo posmarować kremem z truskawkami, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem, posmarować jasnym kremem, wyrównać. Gotowy tort odstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby krem stężał. Na gotowym cieście ułożyć dowolne owoce, formując oczy, usta i włosy klauna. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, cienką warstwą posmarować owoce. Tort ponownie odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze

Do przepisu na: Buzia klauna

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne