Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Bigos z młodej kapusty

Dodany przez

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 109853

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • kapusta młoda 1 główka
  • cebula 1 szt.
  • oliwa 4 łyżki
  • marchewka młoda 1 pęczek
  • bulion warzywny 1 kostka
  • kminek 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • boczek wędzony 15 dag
  • kiełbasa wędzona 20 dag
  • koperek 1/2 pęczka
  • ziemniaki młode 1 kg

Jak zrobić Bigos z młodej kapusty?

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać, osączyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, drobno pociąć, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić, dodać kapustę. Marchew oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i kapusty. Do rondla wlać szklankę wody, rozkruszyć kostkę warzywną, dodać kminek, sól, pieprz, kapustę z warzywami. Gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Boczek i kiełbasę pociąć w kostkę, podsmażyć na złoty kolor, dodać do kapusty, gotować jeszcze kilka minut. Koperek umyć, osączyć, posiekać i dodać do kapusty. Ziemniaki dokładnie umyć, oskrobać, ugotować i odcedzić. Podawać do młodej kapusty.

Do przepisu na: Bigos z młodej kapusty

!mika #

!mika

2012-06-16 15:45:40

i tylko tyle a jak mam wiedzieć ile gotować

goofy9#

goofy9

2010-06-06 13:00:38

oj nie, bigos robi się nie tylko z samej kiszonej kapusty. Najlepszy bigos wyjdzie jeśli kapusty pomieszamy. Najlepiej 1:1, a jeśli chodzi o bigos z młodej kapusty to jest pyszny :)

netha#

netha

2009-10-05 16:14:44

Ciekawy przepis tylko jak dla mnie to bez kminku bo osobiście nie cierpie tej przyprawy...szkoda tylko, że na młodą kapustkę trzeba tyyyle czekać...:(

!hubi#

!hubi

2009-08-08 15:16:49

bigos można zrobić jedynie z kiszonek kapusty - chodzi o nazwę. Ta potrawa to po prostu kapuśniak (może bardziej odcedzony).

weramera#

weramera

2009-06-08 14:32:07

Bardzo smaczne, ale mozna dodac jeszcze kolendry, polecam..

!karola#

!karola

2008-06-28 17:35:56

no nie wiedzialam ze z tym kminkiem calkiem smak sie zmieni bardzo dobre,pozdrawiam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne