Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Bigos z młodej kapusty

Dodany przez

aadasik aadasik

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania: 2008-05-22

Wyświetlenia: 104721

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • kapusta młoda 1 główka
  • cebula 1 szt.
  • oliwa 4 łyżki
  • marchewka młoda 1 pęczek
  • bulion warzywny 1 kostka
  • kminek 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • boczek wędzony 15 dag
  • kiełbasa wędzona 20 dag
  • koperek 1/2 pęczka
  • ziemniaki młode 1 kg

Sposób przyrządzenia

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać, osączyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, drobno pociąć, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić, dodać kapustę. Marchew oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i kapusty. Do rondla wlać szklankę wody, rozkruszyć kostkę warzywną, dodać kminek, sól, pieprz, kapustę z warzywami. Gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Boczek i kiełbasę pociąć w kostkę, podsmażyć na złoty kolor, dodać do kapusty, gotować jeszcze kilka minut. Koperek umyć, osączyć, posiekać i dodać do kapusty. Ziemniaki dokładnie umyć, oskrobać, ugotować i odcedzić. Podawać do młodej kapusty.

Zobacz wszystkie (6)

Komentarze

Do przepisu na: Bigos z młodej kapusty

!mika #

!mika

2012-06-16 15:45:40

i tylko tyle a jak mam wiedzieć ile gotować

goofy9#

goofy9

2010-06-06 13:00:38

oj nie, bigos robi się nie tylko z samej kiszonej kapusty. Najlepszy bigos wyjdzie jeśli kapusty pomieszamy. Najlepiej 1:1, a jeśli chodzi o bigos z młodej kapusty to jest pyszny :)

netha#

netha

2009-10-05 16:14:44

Ciekawy przepis tylko jak dla mnie to bez kminku bo osobiście nie cierpie tej przyprawy...szkoda tylko, że na młodą kapustkę trzeba tyyyle czekać...:(

!hubi#

!hubi

2009-08-08 15:16:49

bigos można zrobić jedynie z kiszonek kapusty - chodzi o nazwę. Ta potrawa to po prostu kapuśniak (może bardziej odcedzony).

weramera#

weramera

2009-06-08 14:32:07

Bardzo smaczne, ale mozna dodac jeszcze kolendry, polecam..

!karola#

!karola

2008-06-28 17:35:56

no nie wiedzialam ze z tym kminkiem calkiem smak sie zmieni bardzo dobre,pozdrawiam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne