Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Bigos z młodej kapusty

Dodany przez

aadasik aadasik

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania: 2008-05-22

Wyświetlenia: 107762

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

  • kapusta młoda 1 główka
  • cebula 1 szt.
  • oliwa 4 łyżki
  • marchewka młoda 1 pęczek
  • bulion warzywny 1 kostka
  • kminek 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • boczek wędzony 15 dag
  • kiełbasa wędzona 20 dag
  • koperek 1/2 pęczka
  • ziemniaki młode 1 kg

Jak zrobić Bigos z młodej kapusty?

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać, osączyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, drobno pociąć, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić, dodać kapustę. Marchew oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i kapusty. Do rondla wlać szklankę wody, rozkruszyć kostkę warzywną, dodać kminek, sól, pieprz, kapustę z warzywami. Gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Boczek i kiełbasę pociąć w kostkę, podsmażyć na złoty kolor, dodać do kapusty, gotować jeszcze kilka minut. Koperek umyć, osączyć, posiekać i dodać do kapusty. Ziemniaki dokładnie umyć, oskrobać, ugotować i odcedzić. Podawać do młodej kapusty.

Do przepisu na: Bigos z młodej kapusty

!mika #

!mika

2012-06-16 15:45:40

i tylko tyle a jak mam wiedzieć ile gotować

goofy9#

goofy9

2010-06-06 13:00:38

oj nie, bigos robi się nie tylko z samej kiszonej kapusty. Najlepszy bigos wyjdzie jeśli kapusty pomieszamy. Najlepiej 1:1, a jeśli chodzi o bigos z młodej kapusty to jest pyszny :)

netha#

netha

2009-10-05 16:14:44

Ciekawy przepis tylko jak dla mnie to bez kminku bo osobiście nie cierpie tej przyprawy...szkoda tylko, że na młodą kapustkę trzeba tyyyle czekać...:(

!hubi#

!hubi

2009-08-08 15:16:49

bigos można zrobić jedynie z kiszonek kapusty - chodzi o nazwę. Ta potrawa to po prostu kapuśniak (może bardziej odcedzony).

weramera#

weramera

2009-06-08 14:32:07

Bardzo smaczne, ale mozna dodac jeszcze kolendry, polecam..

!karola#

!karola

2008-06-28 17:35:56

no nie wiedzialam ze z tym kminkiem calkiem smak sie zmieni bardzo dobre,pozdrawiam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-09-18 17:16:54 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

jagodka, tak to przepis na tradycyjne naleśniki, inaczej przepis podstawowy na naleśniki :)
juz dodaję informację o tradycyjnym cieście w opisie :)

2014-09-18 17:12:40 - Dodany przez daktyl - Dodany do przepisu Sos beszamelowy czosnkowy

bernika no jak nie beszamel jak beszamel! to jakbyś wzieła chudsze mleko zamiast pełnotłustego, ponadto dodatek czosnku to już nowa wersja beszamelu ;)
ja jeszcze dodaję sok z cytryny, bo lubie :)
pozdrawiam!

2014-09-18 10:51:07 - Dodany przez !tadeusz - Dodany do przepisu Sos pomidorowy z koncentratu

a ja lubie ten sos pomidorowy z koncentratu do kopytek, zwłaszcza odsmażanych, bo takie są najlepsze

2014-09-18 10:49:56 - Dodany przez !jagodka - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

czy te naleśniki to przepis na ciasto tradycyjne? na lekzje z gotowania mam znaleść przepis na ciasto tradycyjne, prosze o odpowiedz

2014-09-18 10:46:52 - Dodany przez !testownik - Dodany do przepisu Fasolka po bretońsku

mam pytanie - czy wyjdzie fasolka po bretońsku na żeberkach? kiedy i jak dodać żeberka? robić jakąś większą ilość sosu niz do boczku i kiełbasy? lepsza wyjdzie z żeberek świeżych czy wędzonych? a może żeberka ugotować, albo upiec?

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne