Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Bigos staropolski

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 10188

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Bigos staropolski

Bigos staropolski

Bigos staropolski

Bigos staropolski

Bigos staropolski

Składniki

  • kiszona kapusta 1 kilogram
  • wieprzowina 20 dag
  • kapusta słodka 40 dag
  • cielęcina bez kości 20 dag
  • boczek wędzony 10 dag
  • wędliny 30 dag
  • powidła śliwkowe 1 łyżka
  • pieprz 1 szczypta
  • kminek 1 szczypta
  • majeranek 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • wino czerwone wytrawne 1 szklanka
  • ziele angielskie 10 ziarenek
  • liście laurowe 4 szt.
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • grzyby suszone 6 główek
  • cebula 2 szt.

Jak zrobić Bigos staropolski?

Kiszoną kapustę pokroić, zalać niewielka ilością wody i gotować około 40 minut. Grzyby namoczyć, zostawić na kilka godzin. Ugotować razem z poszatkowaną słodką kapustą. Wędliny podsmażyć w rondlu, dodać cebulę. Mięsa upiec, pokroić w kostkę, połączyć w jednym garnku z ugotowaną kapustą kiszoną i słodką, dodać wędlinę, boczek. Podsmażamy powidła, koncentrat pomidorowy, czerwone wino, przyprawy – dusić wszystko razem około 0,5 – 1 godziny.
Komentarze

Do przepisu na: Bigos staropolski

monika4#

monika4

2009-07-16 11:18:29

Na zdjęciu apetyczny będzie trzeba spróbować zrobić.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne