Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Baranek Wielkanocny

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3771

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Baranek  Wielkanocny

Baranek  Wielkanocny

Składniki

Jak zrobić Baranek Wielkanocny?

Z 1/2 szklanki letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Wlać do mąki, odstawić do wyrośnięcia. Dodać jajka, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, mleko i rozpuszczoną i chłodną margarynę. Wyrobić ciasto, przykryć wilgotną ścierką, odstawić do wyrośnięcia. Zagniatać, podzielić na 4 części. Z trzech formować długie wałeczki, zapleść warkocz. Resztę ciasta rozwałkować i wykroić baranka. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Dookoła dokleić warkocz, posypać makiem. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Ozdobić płatkami migdałów. Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C. Z rodzynek zrobić oczy i dodać do dekoracji do warkocza.
Komentarze

Do przepisu na: Baranek Wielkanocny

!Nana#

!Nana

2009-05-03 17:39:22

Bardzo smaczny mozna dodac aromatu rumowego lub cytrynowego, jest lepszy...ale to na swieta chociaz dzieci ciesza sie i tak bez swieta..

!Henia#

!Henia

2009-04-02 10:56:52

A jak smacznie wyglada jak sie go polukruje, a jak sie ciesza dzieci.. super polecam..

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne