Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Bagietki

Dodany przez

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 25 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3145

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Bagietka to podstawowe pieczywo kuchni francuskiej. Z zewnątrz złocista i chrupiąca, a w środku biała i miękka.

Podobno jej wydłużony kształt nadał sam Napoleon, gdyż miało to ułatwić transport żołnierzom - dawała się umieścić w plecaku, czy kieszeni, znacznie łatwiej niż tradycyjne bułki.

Jest najczęściej wybieranym pieczywem do robienia kanapek, bez trudu można się nią dzielić. Inne używane nazwy to francuska lub bułka paryska.

Zdjęcia

<b>Bagietka</b> to podstawowe pieczywo <b>kuchni francuskiej</b>. Z zewnątrz <b>złocista i chrupiąca</b>, a w środku biała i miękka.<br/><br/>Podobno jej wydłużony kształt nadał sam <b>Napoleon</b>, gdyż miało to ułatwić transport żołnierzom - dawała się umieścić w plecaku, czy kieszeni, znacznie łatwiej niż tradycyjne bułki. <br/><br/>Jest najczęściej wybieranym pieczywem do robienia kanapek, bez trudu można się nią dzielić. Inne używane nazwy to <b>francuska</b> lub <b>bułka paryska</b>.

<b>Bagietka</b> to podstawowe pieczywo <b>kuchni francuskiej</b>. Z zewnątrz <b>złocista i chrupiąca</b>, a w środku biała i miękka.<br/><br/>Podobno jej wydłużony kształt nadał sam <b>Napoleon</b>, gdyż miało to ułatwić transport żołnierzom - dawała się umieścić w plecaku, czy kieszeni, znacznie łatwiej niż tradycyjne bułki. <br/><br/>Jest najczęściej wybieranym pieczywem do robienia kanapek, bez trudu można się nią dzielić. Inne używane nazwy to <b>francuska</b> lub <b>bułka paryska</b>.

Składniki

dodatkowo

  • mąka do podsypywania 0,5 szklanki

Jak zrobić Bagietki?

Podgrzewam mleko z masłem, następnie w gorącym płynie rozpuszczam cukier. Odstawiam na 10 minut, aby lekko ostygło.

Drożdże rozcieram z cukrem i odstawiam, aż zapracują. Przesiewam do miski sól i mąkę, wlewam drożdże.

Mieszam aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Jeśli jest za rzadkie do dosypuje mąkę. Formuje z ciasta kule i wkładam do posypanej mąka miski. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, wykładam je na stolnicę, dzielę na 4 części i formuję bagietki. Układam na papierze do pieczenia i odstawiam na około pół godziny, aby podrosły.

Nagrzewam piekarnik do 250 stopni. Przed samym pieczeniem nacinam ukośnie bagietki (najlepiej zrobić to żyletką), a na dno piekarnika wrzucam kostki lodu. Parująca woda spowoduje, że bagietki będą miały chrupiącą skórkę.

Piekę bagietki około 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę około kwadransa, aż staną się przypieczone.
Komentarze

Do przepisu na: Bagietki

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne