Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Babka piaskowa cytrynowa

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 40 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 19302

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Pyszna babka piaskowa cytrynowa, którą bardzo łatwo się robi, i która bardzo szybko znika. Dodatek skórki i soku z cytryny sprawia, że ciasto jest niezwykle aromatyczne, a podczas pieczenia przepięknie pachnie w całym domu.

Ciasto jest długo świeże, można je dodatkowo udekorować lukrem, dodac do środka wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub mak.

Zdjęcia

Pyszna <b><i>babka piaskowa cytrynowa</i></b>, którą bardzo łatwo się robi, i która bardzo szybko znika. Dodatek skórki i soku z cytryny sprawia, że ciasto jest niezwykle <b>aromatyczne</b>, a podczas pieczenia przepięknie pachnie w całym domu.<br/><br/>Ciasto jest długo świeże, można je dodatkowo udekorować lukrem, dodac do środka wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub mak.

Składniki

do formy

Jak zrobić Babka piaskowa cytrynowa?

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodając po żółtku stale ucierać. Cytrynę dokładnie umyć i zetrzeć skórkę, oraz wycisnąć sok.

Dodać obie mąki przesiane i wymieszane z proszkiem, skórkę, sok z cytryny, esencję i wymieszać ciasto. Ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem.

Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 40-50 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Babka piaskowa cytrynowa

!pytam#

!pytam

2014-09-26 10:26:41

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne