Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Babka jogurtowa

Dodany przez

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 35 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 7848

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Babka jogurtowa to bardzo delikatne, puszyste i lekkie ciasto.

Przyjemny aromat wanilii łączy się z intensywnym zapachem skórki cytrynowej, która nadaje niezwykle odświeżający smak.

Doskonała dla dzieci, a także na niedzielny obiad, gdyż mimo niepozornego wyglądu zachwyca już przy pierwszym kęsie.

Przepis Nigelli Lawson z książki Nigellissima. Włoskie inspiracje.

Zdjęcia

Babka jogurtowa to bardzo <b>delikatne</b>, puszyste i lekkie ciasto. <br/><br/>Przyjemny aromat <b>wanilii</b> łączy się z intensywnym zapachem skórki cytrynowej, która nadaje niezwykle <b>odświeżający smak</b>. <br/><br/>Doskonała dla dzieci, a także na niedzielny obiad, gdyż mimo niepozornego wyglądu <b>zachwyca</b> już przy pierwszym kęsie.<br/><br/>Przepis Nigelli Lawson z książki <b>Nigellissima</b>. Włoskie inspiracje.

Składniki

dodatkowo

  • cukier puder 1 łyżka
  • olej do formy

Jak zrobić Babka jogurtowa?

Formę do pieczenia smaruję olejem, a piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. W drugiej misce mieszam żółtka z jogurtem, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę. Następnie wlewam ciekną strużką olej, cały czas miksując.

Z dobrze wyszorowanej cytryny ścieram skórkę (Nigella dodaje z połowy, ale jestem fanką cytrynowego smaku, więc zwiększam ilość). Razem ze skórką z cytryny dodaję ekstrakt waniliowy.

Następnie wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszam łyżką, a na koniec delikatnie łączę z pianą. Przekładam do formy i piekę 30-40 minut. Po półgodzinie robię test patyczkiem i sprawdzam jakie jest ciasto. Studzę na metalowej kratce. Letnie ciasto posypuje cukrem pudrem.

Nigella poleca piec babkę jogurtową w tortownicy, lub w formie wieńca/pierścienia, zwanej w Italii ciambella.

Ciasto pieczone w keksówce jest pyszne i moim zdaniem kształt nie wpływa na smak ;)
Komentarze

Do przepisu na: Babka jogurtowa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne