Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Babka czarno-biała

Dodany przez

Trishelle Trishelle

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania: 2008-04-04

Wyświetlenia: 7690

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Babka czarno-biała
Babka czarno-biała

Więcej zdjęć Dodaj swoje zdjecie

Składniki

Sposób przyrządzenia

Masło roztapiamy i wystudzamy. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy roztopiony tłuszcz, śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy ją z resztą składników. Masę dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy przesiane kakao, mieszamy. Na spód formy wylewamy ciemną masę, a następnie jasną. Piec w temperaturze 180 stopni do godziny.

Zobacz wszystkie (8)

Komentarze

Do przepisu na: Babka czarno-biała

!gocha#

!gocha

2009-11-26 14:41:00

dzisiaj ją zrobie

kaMisia13#

kaMisia13

2009-10-01 22:24:34

zrobilam z polewą czekoladową i posypałam siekaymi orzachami,super.polecam...

teressa444#

teressa444

2009-07-27 13:28:52

Bardzo smaczna-Polecam

!Fela#

!Fela

2009-05-03 15:55:07

Do srodka polecam dodac rodzynki posiekane takie duze..

weramera#

weramera

2009-04-26 07:23:57

Hej smaczniejsza jest z czekoladowa polewa, naprawde super, polecam..

weramera#

weramera

2009-01-26 11:29:33

Polecam skropic syropem klonowym i dodac lody

!Tosia#

!Tosia

2008-11-22 19:39:08

Zrobilam lukier i tez smaczna, polecam

!sola#

!sola

2008-10-17 16:38:27

Jest bardzo smaczna, mozna polac polewa

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne