Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Kwiaty czarnego bzu w lecznictwie

Kwiaty czarnego bzu w lecznictwie

Czarny bez rośnie niemal w każdym zakątku Polski. Zebrać go można przy drogach, na łąkach, na skraju lasów czy w parkach. Mniej więcej na przełomie maja i czerwca zauważyć można niewielkie, biało żółte, baldaszkowate kwiaty bzu. Kwiatki te, pomimo swojej niepozorności posiadały kiedyś niemałe znaczenie w lecznictwie. Warto i teraz się nimi zainteresować, odkrywając na nowo leczniczy potencjał bzu. 

 

Zacznijmy od tego, że kwiaty czarnego bzu wypełnione są flawonoidami, które z kolei posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu roślina posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a do tego wpływa na wzmocnienie oraz uelastycznienie ścianek naczyń krwionośnych. Zaznaczyć trzeba, że niektóre składniki (jak hiperozyd) działają moczopędnie, dzięki czemu organizm może o wiele sprawniej pozbyć się zalegających toksyn. Oprócz kwasów organicznych i fenolowych, kwiaty bzu posiadają olejki eteryczne oraz garbniki. 

 

Jakie zdrowotne korzyści uzyskamy, pijąc wywary z czarnego bzu? Kwiaty odznaczają się właściwościami odkrztuśnymi. Dbają o samooczyszczanie zatok, a także wspomagają wytwarzanie śluzu w ich obrębie. Charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi oraz w znacznym stopniu podnoszą odporność organizmu. Do tego mogą złagodzić objawy grypy i przeziębienia. 

 

Jeśli chcemy przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu, wybieramy jedynie te w pełni zakwitnięte. Unikamy kwiatków wysuszonych, przegniłych czy już przekwitających. Zwróćmy uwagę na to, żeby szukać w miejscach oddalonych od dróg, aby w ten sposób uniknąć spalin i zanieczyszczeń, które mogą osadzać się na płatkach. 

 

Do przygotowania syropu z kwiatów czarnego bzu potrzebujemy jedynie cukru i wody (kwiatów naturalnie też). Te zaś można wykorzystać jako uzupełnienie deseru, bądź specyficzny słodzik. Dodajmy, że napary z tych kwiatów mogą poprawić kondycję suchych włosów, a w kosmetyce używa się go również do pielęgnacji tłustej cery. 

 

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne