Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Jak przygotować śniadanie wielkanocne?

Jak przygotować śniadanie wielkanocne?

Idealnie przygotowane śniadanie wielkanocne jest nie lada wyzwaniem praktycznie dla każdej gospodyni domowej, nie tylko ze względu na swoją oprawę, ale także na jego wczesną porę. Dlatego też specjaliści przygotowali dla pań kilka praktycznych wskazówek, które z pewnością ułatwią przygotowanie owego świątecznego posiłku.

Przede wszystkim większość potraw, które mają być podanie podczas wielkanocnego śniadania, najlepiej jest przygotować odpowiednio wcześniej. Takie czynności, jak: gotowanie oraz pieczenie najlepiej jest zaplanować na sobotę, a drobniejsze prace, jak ozdobienie stołu można spokojnie zrobić w niedzielny poranek.

Z uwagi na ścisły post, który obowiązywał przed świętami, niedzielny poranek oraz wielkanocne śniadanie spożywane w rodzinnym gronie, kojarzy się niezwykle smakowicie. Aromatycznie pachnące szynki, wędzone kiełbasy oraz faszerowane jajka nie pozwalają na pozostanie obojętnym wobec takich zapachów. Na tradycyjnym wielkanocnym stole oprócz święconki swoje miejsce znajdą także różnorodne pasztety, ćwikła i chrzan, które są niezastąpionymi dodatkami do jajecznych oraz mięsnych potraw. Jak każdy wie, jajka są nie tylko symbolem Świąt Wielkanocnych, ale także ich niezwykle smacznym elementem. Pomimo tego, że, na co dzień zaleca się ograniczenie spożycia jajek, to jednak na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć. Jajka można podawać w wielu różnorodnych odsłonach, na przykład z majonezem bądź sosem tatarskim, faszerowane pieczarkami lub tuńczykiem. Na bazie jajek można także przygotować różnorodne sałatki, między innymi z śledziem, porem, groszkiem, które z pewnością przypadną do gustu każdemu. Kolejną potrawą z jaj są przeróżne pasty jajeczne, które mogą zawierać bardzo różnorodne dodatki.

Należy także pamiętać o tym, żeby na świątecznym stole znalazły się stosowane dekoracje w postaci kolorowych pisanek, świeżych żonkili, kurczątek czy baranków, których nie powinno zabraknąć na stole podczas wielkanocnego śniadania. Zgodnie z tradycją stół powinien być nakryty białym obrusem oraz udekorowany gałązkami świeżego bukszpanu. Śniadanie wielkanocne w polskiej tradycji rozpoczyna się po powrocie z porannej mszy rezurekcyjnej. Należy pamiętać o tym, że zanim zasiądzie się do śniadania trzeba podzielić się ze wszystkimi uczestnikami jajkiem oraz święconką i złożyć najszczersze życzenia. Dopiero po takim zwyczaju można spokojnie zasiąść do spożywania znajdujących się na stole wielkanocnym smakołyków. W wielu polskich domach tradycyjną potrawą spożywaną podczas wielkanocnego śniadania jest żurek przygotowywany na specjalnym zakwasie oraz gotowana bądź pieczona biała kiełbasa. Obie potrawy są od lat kojarzone ze Świętami Wielkanocnymi, nic więc dziwnego, że są one przysmakiem osób w każdym wieku, a wiele z nich nie wyobraża sobie bez nich świąt. Praktycznie dla większości Polaków śniadanie wielkanocne jest najważniejszym momentem świąt, ponieważ zbierają się nim najbliższe osoby, z którymi można spędzić czas w miłej oraz radosnej atmosferze. W dzisiejszych czasach stół przygotowywany na wielkanocne śniadanie nie szokuje wymyślnością potraw, a królują na niej przede wszystkim zimne potrawy. Warto pamiętać także o tym, że na śniadaniu wielkanocnym nie może zabraknąć także bab oraz mazurów, które są najpopularniejszymi ciastami podczas Wielkanocy.

Dla wielu z nas najważniejsze jednak są nie tyle potrawy, co czas spędzony z najbliższymi, zwłaszcza w sytuacji, gdy na co dzień rzadko, kiedy cała rodzina może zasiąść przy wspólnym stole.

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Najnowsze komentarze

2014-05-05 11:11:54 - Dodany przez !gosc - Dodany do przepisu Śledzie surowe w zalewie

super zalewa, sledzie paluszki lizac!

2014-04-15 09:59:24 - Dodany przez asia5288 - Dodany do przepisu Karkówka po chłopsku

Karkówka pysznaaaaa.....tak się najadłam że ruszać się nie mogłam :) Bardzoooo polecam!

2014-04-13 16:50:20 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Makowiec na kruchym cieście (u mnie w domu nazywany "Mazurkiem makowym")

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam. Moja mama piecze właśnie takie proporcje w prodiżu - blachy nigdy nie mierzyłem - wiesz jak będzie cieńsza warstwa maku lub ciasta, to też będzie OK. Czas pieczenia i tak sprawdzasz patykiem.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:47:24 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Chrzan Tarty Tradycyjny

W tym roku ponownie sięgnąłem do tego przepisu, ale go lekko zmodyfikowałem. Żeby chrzan nie był suchy, warto mielić do naczynka z niewielką ilością wody z sokiem cytryny lub kilkoma łyżeczkami octu. Na 4 duże korzenie chrzanu dałem 1/2 szklanki wody zmieszanej z sokiem z małej cytryny. W sklepie wybierajcie tylko twarde korzenie chrzanu - dość ciężko się uciera ale oczywiście jest smaczniejszy.
Pozdrawiam

2014-04-13 16:38:42 - Dodany przez VoytekK - Dodany do przepisu Pasta chili

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne