Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Jak przygotować śniadanie wielkanocne?

Jak przygotować śniadanie wielkanocne?

Idealnie przygotowane śniadanie wielkanocne jest nie lada wyzwaniem praktycznie dla każdej gospodyni domowej, nie tylko ze względu na swoją oprawę, ale także na jego wczesną porę. Dlatego też specjaliści przygotowali dla pań kilka praktycznych wskazówek, które z pewnością ułatwią przygotowanie owego świątecznego posiłku.

Przede wszystkim większość potraw, które mają być podanie podczas wielkanocnego śniadania, najlepiej jest przygotować odpowiednio wcześniej. Takie czynności, jak: gotowanie oraz pieczenie najlepiej jest zaplanować na sobotę, a drobniejsze prace, jak ozdobienie stołu można spokojnie zrobić w niedzielny poranek.

Z uwagi na ścisły post, który obowiązywał przed świętami, niedzielny poranek oraz wielkanocne śniadanie spożywane w rodzinnym gronie, kojarzy się niezwykle smakowicie. Aromatycznie pachnące szynki, wędzone kiełbasy oraz faszerowane jajka nie pozwalają na pozostanie obojętnym wobec takich zapachów. Na tradycyjnym wielkanocnym stole oprócz święconki swoje miejsce znajdą także różnorodne pasztety, ćwikła i chrzan, które są niezastąpionymi dodatkami do jajecznych oraz mięsnych potraw. Jak każdy wie, jajka są nie tylko symbolem Świąt Wielkanocnych, ale także ich niezwykle smacznym elementem. Pomimo tego, że, na co dzień zaleca się ograniczenie spożycia jajek, to jednak na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć. Jajka można podawać w wielu różnorodnych odsłonach, na przykład z majonezem bądź sosem tatarskim, faszerowane pieczarkami lub tuńczykiem. Na bazie jajek można także przygotować różnorodne sałatki, między innymi z śledziem, porem, groszkiem, które z pewnością przypadną do gustu każdemu. Kolejną potrawą z jaj są przeróżne pasty jajeczne, które mogą zawierać bardzo różnorodne dodatki.

Należy także pamiętać o tym, żeby na świątecznym stole znalazły się stosowane dekoracje w postaci kolorowych pisanek, świeżych żonkili, kurczątek czy baranków, których nie powinno zabraknąć na stole podczas wielkanocnego śniadania. Zgodnie z tradycją stół powinien być nakryty białym obrusem oraz udekorowany gałązkami świeżego bukszpanu. Śniadanie wielkanocne w polskiej tradycji rozpoczyna się po powrocie z porannej mszy rezurekcyjnej. Należy pamiętać o tym, że zanim zasiądzie się do śniadania trzeba podzielić się ze wszystkimi uczestnikami jajkiem oraz święconką i złożyć najszczersze życzenia. Dopiero po takim zwyczaju można spokojnie zasiąść do spożywania znajdujących się na stole wielkanocnym smakołyków. W wielu polskich domach tradycyjną potrawą spożywaną podczas wielkanocnego śniadania jest żurek przygotowywany na specjalnym zakwasie oraz gotowana bądź pieczona biała kiełbasa. Obie potrawy są od lat kojarzone ze Świętami Wielkanocnymi, nic więc dziwnego, że są one przysmakiem osób w każdym wieku, a wiele z nich nie wyobraża sobie bez nich świąt. Praktycznie dla większości Polaków śniadanie wielkanocne jest najważniejszym momentem świąt, ponieważ zbierają się nim najbliższe osoby, z którymi można spędzić czas w miłej oraz radosnej atmosferze. W dzisiejszych czasach stół przygotowywany na wielkanocne śniadanie nie szokuje wymyślnością potraw, a królują na niej przede wszystkim zimne potrawy. Warto pamiętać także o tym, że na śniadaniu wielkanocnym nie może zabraknąć także bab oraz mazurów, które są najpopularniejszymi ciastami podczas Wielkanocy.

Dla wielu z nas najważniejsze jednak są nie tyle potrawy, co czas spędzony z najbliższymi, zwłaszcza w sytuacji, gdy na co dzień rzadko, kiedy cała rodzina może zasiąść przy wspólnym stole.

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne