Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Jak przygotować śniadanie wielkanocne?

Jak przygotować śniadanie wielkanocne?

Idealnie przygotowane śniadanie wielkanocne jest nie lada wyzwaniem praktycznie dla każdej gospodyni domowej, nie tylko ze względu na swoją oprawę, ale także na jego wczesną porę. Dlatego też specjaliści przygotowali dla pań kilka praktycznych wskazówek, które z pewnością ułatwią przygotowanie owego świątecznego posiłku.

Przede wszystkim większość potraw, które mają być podanie podczas wielkanocnego śniadania, najlepiej jest przygotować odpowiednio wcześniej. Takie czynności, jak: gotowanie oraz pieczenie najlepiej jest zaplanować na sobotę, a drobniejsze prace, jak ozdobienie stołu można spokojnie zrobić w niedzielny poranek.

Z uwagi na ścisły post, który obowiązywał przed świętami, niedzielny poranek oraz wielkanocne śniadanie spożywane w rodzinnym gronie, kojarzy się niezwykle smakowicie. Aromatycznie pachnące szynki, wędzone kiełbasy oraz faszerowane jajka nie pozwalają na pozostanie obojętnym wobec takich zapachów. Na tradycyjnym wielkanocnym stole oprócz święconki swoje miejsce znajdą także różnorodne pasztety, ćwikła i chrzan, które są niezastąpionymi dodatkami do jajecznych oraz mięsnych potraw. Jak każdy wie, jajka są nie tylko symbolem Świąt Wielkanocnych, ale także ich niezwykle smacznym elementem. Pomimo tego, że, na co dzień zaleca się ograniczenie spożycia jajek, to jednak na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć. Jajka można podawać w wielu różnorodnych odsłonach, na przykład z majonezem bądź sosem tatarskim, faszerowane pieczarkami lub tuńczykiem. Na bazie jajek można także przygotować różnorodne sałatki, między innymi z śledziem, porem, groszkiem, które z pewnością przypadną do gustu każdemu. Kolejną potrawą z jaj są przeróżne pasty jajeczne, które mogą zawierać bardzo różnorodne dodatki.

Należy także pamiętać o tym, żeby na świątecznym stole znalazły się stosowane dekoracje w postaci kolorowych pisanek, świeżych żonkili, kurczątek czy baranków, których nie powinno zabraknąć na stole podczas wielkanocnego śniadania. Zgodnie z tradycją stół powinien być nakryty białym obrusem oraz udekorowany gałązkami świeżego bukszpanu. Śniadanie wielkanocne w polskiej tradycji rozpoczyna się po powrocie z porannej mszy rezurekcyjnej. Należy pamiętać o tym, że zanim zasiądzie się do śniadania trzeba podzielić się ze wszystkimi uczestnikami jajkiem oraz święconką i złożyć najszczersze życzenia. Dopiero po takim zwyczaju można spokojnie zasiąść do spożywania znajdujących się na stole wielkanocnym smakołyków. W wielu polskich domach tradycyjną potrawą spożywaną podczas wielkanocnego śniadania jest żurek przygotowywany na specjalnym zakwasie oraz gotowana bądź pieczona biała kiełbasa. Obie potrawy są od lat kojarzone ze Świętami Wielkanocnymi, nic więc dziwnego, że są one przysmakiem osób w każdym wieku, a wiele z nich nie wyobraża sobie bez nich świąt. Praktycznie dla większości Polaków śniadanie wielkanocne jest najważniejszym momentem świąt, ponieważ zbierają się nim najbliższe osoby, z którymi można spędzić czas w miłej oraz radosnej atmosferze. W dzisiejszych czasach stół przygotowywany na wielkanocne śniadanie nie szokuje wymyślnością potraw, a królują na niej przede wszystkim zimne potrawy. Warto pamiętać także o tym, że na śniadaniu wielkanocnym nie może zabraknąć także bab oraz mazurów, które są najpopularniejszymi ciastami podczas Wielkanocy.

Dla wielu z nas najważniejsze jednak są nie tyle potrawy, co czas spędzony z najbliższymi, zwłaszcza w sytuacji, gdy na co dzień rzadko, kiedy cała rodzina może zasiąść przy wspólnym stole.

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Najnowsze komentarze

2014-09-26 10:26:41 - Dodany przez !pytam - Dodany do przepisu Babka piaskowa cytrynowa

wyjdzie z tego babka piaskowa cytrynowa z olejem? bo nie mam masla ani margaryny w domu, pzdr. F.

2014-09-25 19:54:22 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Rosia,
ale w jakiej formie ma być ta potrawa? coś jak paluszki rybne, czy same filety w cieście naleśnikowym?

Do paluszków rybnych potrzebujesz panierki, ale jeśli nie chcesz klasycznie w mące, jajku i bułce tartej to dodaj 2 łyżki mąki do ciasta naleśnikowego (bedzie bardziej gęste, więc nie będzie spływało z ryby), przypraw ziołami włoskimi (bazylia, oregano, tymianek), kawałki ryby posyp solą i pieprzem i zanurzaj w cieście naleśnikowym i kładź na rozgrzany olej

2014-09-25 19:47:45 - Dodany przez !Rosia - Dodany do przepisu Ciasto naleśnikowe

Hej agatta


czy nadaje się to ciasto naleśnikowe do ryby? Próbuję zrobić rybę w cieście i nie wiem jakiego ciasta użyć. proszę o odp!

2014-09-25 19:38:57 - Dodany przez !MilosnikBigosu - Dodany do przepisu Bigos

Bigos, potrawa biedaków a dziś to podstawowe danie kuchni polskiej. Uwielbiam robić na każdą imprezę. Wszystkiego dodaję po trochu i resztki, boczek, świeże mięso, kiełbasa.

W mojej rodzinie robimy bigos z kapusty świeżej i kiszonej, w rodzinie żony robiło się tylko z kwaszonej.

2014-09-25 19:36:43 - Dodany przez !Anita - Dodany do przepisu Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to ulubiona sałatka męża - pełna majonezu, który tworzy gęsty sos, kapusta która sprawia, że każdy kęs jest chrupiący... to idę robić ;)

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne