Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Dziwne potrawy z innych stron świata

Dziwne potrawy z innych stron świata

Lubisz eksperymentować w kuchni? Uwielbiasz przygotowywać potrawy z najróżniejszych stron świata? Poniższy spis jest dla tych, którzy naprawdę chcą zasmakować w przysmakach odmiennych kultur i krain. Co można przygotować zamiast schabowego i kurczaka? 

 

W Południowo-Wschodniej Azji za przysmak uchodzi balut. Balut natomiast jest kaczym, lub kurzym jajkiem. Czym potrawa różni się od naszej? Ano tym, że spożywa się ją z niewyklutym ptaszkiem wewnątrz jaja. 

 

W Australii bardzo popularną przekąską są… larwy. Być może sam wygląd nie zachęca do posiłku, jednak w wielu kręgach kulturowych larwy traktowane są jako jeden z najbardziej wyśmienitych rarytasów. Dostarczają wielu składników mineralnych, a do tego, dobrze przyrządzone smakują jak kurczak. 

 

Coś dla kawoszy – kupi luwak, najdroższe ziarna kawy na świecie. Podobno cena jednego kilograma tej kawy potrawy osiągnąć nieraz wysokość tysiąca euro. Jak pozyskuje się ten drogocenny rarytas? Otóż ziarenka wynajduje się z odchodów zwierzątka o nazwie cyweta (luwak). 

 

Luizjana kojarzona jest z czarownikami voodoo, bagnami i żyjącymi w nich aligatorami. Te ostatnie doskonale sprawdzają się jako składnik wielu tradycyjnych potraw. Mieszkańcy Luizjany gustują zatem w ciasteczkach z aligatora, serniku z aligatora oraz wielu innych posiłków na bazie tego drapieżnego mięsa. 

 

W Sardynii na kuchennym stole często pojawia się casu marzu. To zgniły ser o cierpkim smaku. Dodatkową atrakcją są pokłady larw, wijących się w bryle sera. Niektórzy pozbywają się białych robaczków, jednak delikatna konsystencja sera jest właśnie ich zasługą. 

 

Znamy upodobanie Hiszpanów do byków. Widać to również w ich rodzimej kuchni, gdzie za przysmak uważa się bycze jądra. Podobno są bardzo delikatne w smaku, a turyści chętnie się nimi zajadają. Przynajmniej do momentu, w którym ktoś przetłumaczy im nazwę potrawy. 

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne