Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Dziecko, a odpowiednie żywienie

Dziecko, a odpowiednie żywienie

Dzieci w kuchni to temat głęboki jak rzeka. Problemów jest mnóstwo – dziecko grymasi, dziecko nie je, dziecko je, ale nie to co trzeba, albo je stanowczo za dużo. Jak ustrzec się przed tym, żeby dziecko nie wyrosło na kogoś, kto nie potrafi zadbać o odpowiednie menu? 

 

Edukacja zaczyna się od najmłodszych lat, kiedy w naszej latorośli kształtują się pierwsze zachowania i nawyki, również żywieniowe. Wtedy właśnie trzeba położyć nacisk na dobre kulinarne wychowanie dziecka. 

 

Od początku należy dbać o regularność, począwszy od śniadania, a na kolacji skończywszy. Trzeba przyzwyczajać dziecko do tego, że kilka mniejszych, regularnych posiłków jest lepszym rozwiązaniem niż 3 syte i zapychające. Zupełnie jak w dorosłym życiu. Pilnujmy zatem odpowiednich godzin i starajmy się, pomimo zapracowania, żeby jedzenie w domu odbywało się zawsze o tych samych porach. 

 

Jeśli dziecko wychodzi do szkoły, zamiast dawać latorośli pieniądze (które zazwyczaj wydaje się w szkolnym sklepiku na chipsy i batoniki), zróbmy kilka kanapek, które zaspokoją łaknienie i dostarczą odpowiednio dużo energii. Jeśli jest możliwość zapisania dziecka na szkolną stołówkę, możemy wcześniej sami zbadać sprawę i skontrolować czy przyrządzane tam posiłki są odpowiednie dla rozwoju naszej pociechy. 

 

Dbajmy o różnorodność na talerzu. W ten sposób nie tylko unikniemy monotonii, ale również będziemy pewni, że dziecko dostaje pełny zakres witamin i minerałów. Poza tym, jeśli posiłki przygotowujemy i spożywamy w domu, mamy pełną kontrolę (no prawie) nad tym co je nasze dziecko. Możemy być wtedy pewni, że nie je zbyt dużo pustych kalorii, albo nie stosuje jakiejś dziwnej diety rodem z pism dla nastolatek. 

 

Na nic się zda dieta, jeśli dziecko będzie całe dnie spędzać przed komputerem i grami. Zamiast więc zwalać całą zabawę na brzemię elektronicznych zabawek, wyjdź z pociechą na spacer, ruch przyda się i dziecku, i Tobie. 

Wstaw na stronę:

Dodaj do Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Powrót do listy artykułów

Komentarze

Nie ma komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y) i Twój komentarz pojawi się po sprawdzeniu przez moderatora


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne